Checklista inför att mobilabonnemang för företaget tecknas

När mobilabonnemang för företaget ska tecknas bör flera olika operatörer och abonnemang ställas mot varandra. Dessutom finns en vinst i att se på företagets behov gällande tjänster inom telefoni och tillgång till internet och utgå från detta istället för enbart pris.

Enskild firma – Går bra med privat abonnemang

De som driver en enskild firma kan lika gärna teckna ett privat abonnemang. Detta då personen och företaget juridiskt är samma sak. Det viktiga är, i detta fall, att fakturan är specificerad så att moms syns uträknad. Det är nämligen inte alltid detta är så tydligt på fakturor till privatpersoner.

Behövs växel?

En av de större skillnaderna mellan mobilabonnemang för företaget och för privatpersonen är möjlighet till växel. Ett företag som har ett par anställda kan använda växelfunktionen för att de kunder som ringer alltid snabbt ska kunna få hjälp.

En del operatörer har inte alls denna funktion medan andra har specialiserat sig på unika företagslösningar och har olika växlingslösningar inbyggda i abonnemangen.

Mobilabonnemang för företaget är utan ångerrätt

När abonnemang, och andra avtal online, tecknas av privatpersoner gäller 14 dagars ångerrätt. Detta enligt distansköpslagen. Den gäller däremot enbart för konsumenter och inte för företag. Tecknas mobilabonnemang för företaget med 12 månaders bindningstid så finns alltså ”ingen återvändo” när väl underskrift har skett. Det innebär även att det är extra viktigt att jämföra de olika avtalen och förstå villkoren innan avtal skrivs. Detta framförallt om det är ett större avtal som omfattar ett stort antal abonnemang, telefoner, tjänster osv.

Kostnadsfri kommunikation till vissa länder

Många företag har anställda utomlands, eller genomför många utlandsresor. Att ringa till Sverige, från ett annat land, kan däremot bli riktigt dyrt. Även kostnaden för surf kan vara hög. I detta fall finns självklart en stor fördel att ha fria samtal och sms från/till detta land. Detta på samma sätt som att surfmängden som ingår i abonnemanget kan användas fritt i vissa länder.

Appar som inte påverkar surfmängden

Det finns även företagsabonnemang där surf som sker med specifika appar inte räknas med i surfmängden. Det kan exempelvis vara Teams vilket därmed innebär att videosamtal och videokonferenser kan hållas i stor utsträckning utan att surfen tar slut. Just streaming och videosamtal kan annars ta en stor surfmängd och göra att onödigt dyra abonnemang måste tecknas.