Fördelar och nackdelar med korsetter

Korsetter finns i olika modeller och för många olika ändamål och man kan ställa sig frågan vilka fördelar som finns, förutom att det kan vara snyggt och ge en bättre kroppsform. Det finns faktiskt fler fördelar än så, beroende på vilken modell man använder men användandet kan också medföra en viss risk. Nedan kan du läsa mer om både fördelar och nackdelar – eller snarare risker.

Fördelar med korsetter

Det finns som sagt olika typer av korsetter och dom ursprungliga, som började användas för hundratals år sedan, användes främst för att det var ett vackert plagg. Inte nog med det – man fick också en otroligt smal midja även om bekvämligheten avtog på grund av just det. Idag finns betydligt fler modeller än på den tiden och det är vanligt att använda korsett i medicinskt syfte.

Dessa korsetter kallas för medicinska korsetter eller ryggkorsetter och det är främst dessa som bär flera fördelar med sig:

  • Lindrar ryggbesvär – Genom att bära en medicinsk korsett eller en ryggkorsett kan man bli av med flera typer tillfälliga av ryggbesvär, bland annat ryggskott och ryggvärk. Dom kan också användas för smärtlindring vid kroniska besvär så som ischias, eftersom man får ett bra och stabilt stöd.
  • Ger bättre hållning– En del använder korsett enbart för att få lite hjälp på traven med sin hållning. Att sitta framåtlutad med ryggen böjd är inget ovanligt, och den så kallade ”gamnacken” är inte heller så ovanlig. Det finns korsetter framtagna just för att ge en bättre hållning, vilket inte bara är en fördel för syns skull, utan också för att undvika att få besvärande problem längre fram.

Nackdelar

Egentligen finns inga direkta nackdelar med att bära korsett men det finns vissa risker. Eftersom många använder dom för att få en smal och timglasformad midja finns en risk att man snörar åt eller knäpper den för tight. Detta var vanligt förr, redan på 1800-talet då korsetter var en regel snarare än ett undantag, och detta leder såklart till att man inte mår så bra.

Sitter en korsett åt tightare än den borde så kommer andningen att påverkas. Detta är givetvis något man också kommer att känna av men struntar man i det finns faktiskt en risk att man tuppar av. En smal midja är kanske inte värd det besväret, så tillhör du en av dom som gärna bär korsett så se till att lyssna på kroppens signaler!